Top Social

VASTUSTA STRESSIÄ

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016


Tämä aihe on niin laaja, että tästä on ensinnäkin vaikea lähtä liikkeelle.
Ihan ensiksi aion mainita yhden käsittämättömän asian - erityisesti meistä suomalaisista. Elikkä stressin mainostaminen tai jopa sillä leuhkiminen! Kyllä te tiiätte, mitä mä meinaan. Mietitäänpäs vähän... Uskon että tää on teidänkin mielestä kummallista. Ihan perusarjessa tulee kaverien kanssa keskustellessa heitettyä näin;

Tulee kysyttyä: "Miten menee?"

Vastaus: "Kauhee hässäkkä tässä muuton kanssa, oon aivan loppu tai kauheeta stressiä töiden kanssa. "

Niin mutta miten muuten? Ensinnäkään tästähän ei tule ilmi se, mitä sulle oikeesti kuuluu. Tästä saa rivinvälistä luettua sen, että sulla on liian monta rautaa tulessa, et pysty hallitsemaan kaikkea sitä mitä elämässä tällähetkellä tapahtuu tai sulla on tekemättömiä hommia, minkä vuoksi sua stressaa. Uskon että välillä pieni stressi voi olla ihmiselle hyväksi. Se voi auttaa viemään eteenpäin joitain roikkuvia tehtäviä tai patistaa sua tekemään muita asioita. Jatkuva stressi aiheuttaa kuitenkin väsymystä, vaikuttaa mielenterveyteen ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi se saa sinut usein kohtelemaan itseäsi kaltoin. Itsesi kaltoinkohtelulla tarkoitan nyt sitä, että saatat ruveta syömään tai juomaan epäterveellisesti, lopettaa liikkumisen, lopettaa yhteydenpidon läheisiisi tai jopa alkaa unohdella tärkeitä asioita.

Pakko sanoo että valitettavan usein sorrun itsekkin vastaamaan tähän malliin, ja nyt yritän tehdä siihen totaalisen muutoksen. Huomautattehan ystävät, jos vastaan näin. En haluu!

"Älä siirrä huomiselle sitä, minkä voit tehdä tänään."
   - Jutta Gustafsberg

Stressin syntymiseen voi vaikuttaa monet tekijät. Se voi syntyä liiallisesta rutiininomaisesta toiminnasta, liian aktiivisesta elämästä tai liian suuresta työmäärästä,  hetkellisestä elämäntilanteesta, raha-asioista tai työttömyydestä tai muista ahdistavista elämäntilanteista. Näissä stressaavissa tilanteissa ollessa, olisi hyvä tunnistaa - mistä tuntemasi tämänhetkinen stressi johtuu. Tällä tavoin sinulla on helpompi miettiä keinoja stressin lievittämiseksi ja yleisen väsymyksen karkoittamiseksi.


Blogitekstin lähteenä inspiraatioon käytetty Jutan Voima -kirjaa. 

Hyviä keinoja stressin vastustamiseen ja väsymyksen helpottamiseen voivat olla:

- Hyvä yöuni ja päiväunet!
Yritä pitää yllä säännöllistä unirytmiä. Mene nukkumaan iltaisin mahdollisimman samaan aikaan ja herää myös näin. Tämän avulla unirytmi kehittyy ja tämän avulla epäsäännöllisen nukkumisen aiheuttama väsymys vähenee.
Eli mitä tunnollisemmin noudatat, sen tehokkaampaa. (Ihan vasta luinkin, miten jo 5min on vaikutusta säännöllisyydessä)
Myös (lyhyet) 5-20 min päiväunet voivat auttaa jaksamaan.

- Taukojumppa!
Onneksi tämän merkityksestä puhutaan nykypäivänä enemmän ja tähän on alettu innoittaa monissa kouluissa ja työpaikoilla. Lyhyet venytysliikkeet ja rintarangan avaaminen piristää. Tähän voi myös vaikka työpaikalla yhdistää huumorin antamalla jokaisen ohjata taukojumpan vuorollaan, jonka kautta saa uutta virtaa! Tämä myös yksi hyvää työilmapiiriä lisäävä keino.

- Ulkoilma!
Raitisilma tekee hyvää. Kokeile pientä kävelylenkkiä tai avaa vaikka asuntosi ikkunat, jotta ilma vaihtuu. Huono sisäilma väsyttää.

- Pidä pieni tauko tai jaa työmäärä osiin!
Voit myös pitää pienen tauon esimerkiksi rästitehtäviesi parissa, jonka jälkeen jaksat varmasti jatkaa entistä tehokkaammin. On hyvä huomioida, että työmäärän jakaminen auttaa sen hallitsemisessa. Näin ollen jaksat varmasti myös tehdä pienen määrän tehokkaammin.

- Kahvi!
Jos olet tottunut  juomaan kahvia, voi kupillinen kahvia tehdä terää.

- Lisää valaistusta tai vaihda työskentelypaikkaa!
Vähäinen valaistus voi olla yksi selkeä väsymisen syy. Voit kuitenkin kokeilla myös työskentelypaikan vaihtamista. Joskus samassa paikassa oleminen tai liian äänekäspaikka voi vaikeuttaa keskittymistä. Etsi rauhallinen paikka, missä pystyt keskittymään.

- Osta itsellesi jotain energiapitoista välipalaa, jota voit nauttia työskennellessäsi!
Tämän avulla takaat jaksamisen myös ruoansuhteen, eikä keskittyminen työhön herpaannu näläntunteen vuoksi. Myös motivaatio työntekemiseen lisääntyy, kun sen aikana voit hyvällä omallatunnolla nauttia jotain hyvää.


Mun mielestä ehdottomasti paras keino jaksamiseen ja pitkäaikaisen väsymyksen ja stressin välttämiseen on se, että jakaa työputkiaan hieman. Suunnittelee piristystä ajoittain omaan arkeensa. Sellaisia asioita, joiden avulla kykenee irtautumaan omasta työstään tai opinnoistaan, eikä tarvitse niitä jatkuvasti ajatella. Yleensäottaen kaiken työmäärän jakaminen osiin on minusta tärkein asia ajateltuna kokonaisuutta. Tällätavoin ihminen ei jatkuvasti keskity siihen valtavaan määrään hommaa, vaan niihin pieniin asioihin joiden kautta äkkiä huomaa hommien vähenevän. Pieninä osina toteutettuna työmäärä ei tunnu niin suurelta. Joten eikun vaan kokeilemaan, jos tätä ette ole aiemmin käyttäneet. Täällä ainakin toimii! Huomenna palaankin takaisin töiden pariin, joten pienet tsempit näin neljän viikon jälkeen vois olla paikallaan, haha! :-)

SATU
2 kommenttia on "VASTUSTA STRESSIÄ"
  1. Ihana blogi sinulla! :) Ja todella tärkeitä huomioita tässä postauksessa; erinomainen postaus!

    Betina / www.stellarstories.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos hirmuisesti! Kiva kuulla että tykkäsit. :-) <3

      Poista