Top Social

PIMEÄN AIKA JA TALVIAIKAAN SIIRTYMINEN

keskiviikko 26. lokakuuta 2016
Pian on taas se aika vuodesta, jolloin kelloja päästään siirtämään tunnilla taaksepäin kohti mennyttä kesää ja Juhannusta. Joillekin meistä, tämä kellojen siirtäminen tunnilla voi vaikuttaa suurestikin omaan uneen ja päivittäiseen arkirytmiin. Joka kevät sitä miettii kelloja eteenpäin siirtäessä, että miksi! Mutta lopulta syksyn pimeänajan tullessa sitä ymmärtää, miten ihana on päästä siirtämään kelloja jälleen taaksepäin ja saa peräti tunnin verran yhdelle yötä lisää sitä nukkumisaikaa. Jokatapauksessa, eikö nyt ois sopiva hetki tulevana viikonloppuna panostaa niihin hyviin yöuniin ja paikata sitä mahdollisesti kertynyttä univajetta?


Mitä itse ajattelen hyviksi vinkeiksi pimeänajan yli selviytymiseen, niin riittävä uni on kyllä aivan ehdoton. Ootteko tulleet ajatelleeksi, miten pimeänaika teidän jaksamiseenne vaikuttaa? Jos huomaatte että tavallisten 7-8 tunnin yöunien jälkeen olette yhä väsyneitä, suosittelen kokeilemaan lyhyiden päiväunien lisäämistä säännölliseksi osaksi arkeanne tai vaihtoehtoisesti lisäämään puolesta tunnista - yhteen tuntiin lisää aikaa yöunille. Pimeäaika vaikuttaa meihin jokaiseen aivan omalla tavallaan, joten kannattaa kiinnittää huomiota omaan unentarpeeseen.

Mitä tuleekaan sitten arkirytmin säännöllisyyteen, niin se on myös yks huomionarvoinen seikka. Meidän koko elimistömmehän toimii yksilöllisen sisäisen kellon mukaisesti. Jostain oon joskus jopa lukenut, että puolella tunnillakin voi alkaa olla jo merkitystä uneen liittyen yleisen voinnin kannalta. Eli ois hyvä, jos kiinnittäis huomiota mahdollisimman tarkkaan juurikin siihen, moneltako menee nukkumaan ja monelta aamuisin herää. Mitä enemmän huomioi aikatauluja arjessa ja pystyy niitä toteuttamaan myös työssä ja ruokailuiden suhteen, niin sen parempi. Aikataulujen käyttäminen kun saakin sut pitämään yllä samalla myös säännöllistä ruokailurytmiä ja oikeanlaisia ruokailutottumuksia. Joskus jopa voi auttaa tietynlainen itsensä kiireenä pitäminen, jos yleensäottaen aikaisin alkava pimeys ahdistaa. Ja hei yks hyvä keino on hankkia kirkasvalolamppu / herätyskello!


Sillä mitä sitten syöt, on tietysti myös vaikutusta sun hyvään oloon ja jaksamiseen. Jokainen meistä varmasti on huomannut miten tietyt ruoat vaikuttavat sun jaksamiseen ja tietävät mitä ylipäätänsä pääsääntöisesti olisi terveellistä syödä. Omat herkkuhetket ja satunnaiset pikaruokailut ovat tietysti oma juttunsa ja varmasti nekin silti omalta osaltaan harvemmin nautittuina ovat hyväksi sun mielialalle ja jaksamiselle. Jos sitten miettii kokonaisuutta arjessa niin ruokailurytmejä on monia, mutta unensaantia ajatellen olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, ettei iltaisin nautittaisi raskaita ruokia, energiajuomia tai kahvia. Pidetään nää siellä päivän puolella, jottei niiden takia nyt sitten pilattaisi hyvää kokonaisuutta, eikö vaan. Sit on hyvä kiinnittää huomiota siihen riittävän D -vitaaminin saantiin eritysesti näin pimeimpien kuukausien aikaan, sillä sen muodostuminen tähän aikaan on huomattavasti vähäisempää.

Liikkuminen, pysähtyminen ja rentoutuminen arjessa vaikuttavat omalta osaltaan myös sun energiaan ja selvitymiseen pimeänä aikana. Mä itse monesti ajattelen, että näinä hetkinä kun tunnistat itsessäsi väsymisen merkkejä, yritä keskittyä kaikkeen positiiviseen ja sellaseen, mistä sää itse saat energiaa. Helposti sitä voi yhdistää asian pelkästään siihen, että jos pimeys väsyttää, niin lopeta liikkuminen ja vähennä fyysistä rasitusta. Jollain tää voi toimia, mutta mulla ei ainakaan. Mä suosittelen, että teet just päinvastoin! Urheile, liiku ja käy vaikka hieronnassa tai jossain ihanassa kasvohoidossa. Keskity piristäviin asioihin ja ulkoiluun. Sitä kautta saat aivan varmasti energiaa ja ulkoilmasta lisää raikasta happea. On myös tutkittua, että säännöllinen liikunta ennen nukkumaan menoa rentouttaa ja on tärkeää yleisesti sun unensaannin kannalta. Ja muistetaanhan jättää ne tietokoneet ja älypuhelimet pois juuri ennen nukahtamista. Tää täytys pitää itelläkin mielessä vielä entistä tarkemmin, ettei tulis selailtua sosiaalisen median juttuja enää iltamyöhään.



Ja mitä nyt loppuun vielä haluan ottaa puheeksi niin tää ainainen asioiden vatvominen ja niistä stressaaminen. Oli ne sitten niitä työasioita tai raha-asioita, muutto asioita tai opiskeluasioita, mitä tahansa. Ei oteta niitä mukaan sinne makuuhuoneeseen. Periaatteena yritän kynsin hampain pitää omassa arjessa kiinni sellaisesta ajatuksesta, että työasioita saa miettiä työmatkojen ajan ja sit kun mä avaan kotioven, niin sen jälkeen ei. Voin kertoo, että joskus noudatin tätä ihan kirjaimellisesti ja saatoin tovin jos toisenkin viettää aikaa ennenkun menin kotiin. Ihan vaan siksi, että en kantais niitä mukana enää vapaa-ajalleni. Tää on mun mielestä aika hyvä. Toinen vaihtoehto voi olla vaikkapa se, että järjestät itselles aikaa näiden stressaavien tai muuten mieltäpainavien asioiden miettimiselle tai niiden ylöskirjaamiselle. Tämän myötä asiat eivät kulje sun perässä kaikkialle ja säästät myös aikaa yölle tarkoitetulle nukkumiselle.

Tuleeko teillä mieleen muita vinkkejä pimeiden aikojen varalle?
Entä oletteko hankkineet kirkasvalolamppuja / herätyskelloja / kuulokkeita yms? Mitä mieltä olette näistä?
2 kommenttia on "PIMEÄN AIKA JA TALVIAIKAAN SIIRTYMINEN"
  1. Itselläni ei ole kirkasvalolamppua, mutta se vaikuttaa kieltämättä hyvältä! Ja muuten tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus :) tuosta stressaamisen unohtamisesta miekin kirjoittelin tänään; http://eemmaot.blogspot.fi, jos haluat käydä lukemassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos paljon! Käynpä ehdottomasti lukemassa myös sinun ajatuksiasi aiheeseen liittyen! :-)

      Poista