Top Social

5 PERUSASIAA, JOISTA TREENITULOKSET VOIVAT JÄÄDÄ KIINNI

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Omalta kohdaltani voin kertoa, että nämäkin perusasiat on tullut kokeiltua ja nähtyä ihan kantapään kautta opeteltuna. En oo jaksanut syödä riittävän usein tai ehtinyt aina, kun olisi pitänyt. Välillä tuntuu että on stressannut työt tai muut vapaa-ajan asiat, eikä oo saanut nukuttua. Välillä taas treenimotivaatio on ollut hukassa tai on väsyneen olotilan vuoksi ei oo pystynyt treenaamaan täysillä. Nyt kuitenkin oon kaikkeen tähän pyrkinyt kiinnittämään huomiota - ja lisäksi vielä sovittanut treenit viikolla tietoisesti niille päiville, kun tiiän olevani virkeimmilläni.

Ensimmäisenä: Liian vähäinen lepo.
Tämä ihan oleellinen osa kehitystä, sillä lihaksethan kasvavat levossa ja erityisesti unessa! Usein saatetaan laiminlyödä riittävä unenmäärä ja tehdä sen edestä muuta työtä. Tärkeää olisi pitää myös välillä lepopäiviä ja järjestää aikaa myös riittäville yöunille. Ei pelkästään palautumisen ja lihasten kehityksen - vaan myös mielialan ja virkeyden vuoksi.

Toisena: Yleinen sitoutuminen ja asenne treenaamista kohtaan.
Tehdään tavoitteita ja pyritään saavuttamaan niitä. Suunnitellaan omaa toimintaa ja toteutetaan sitä, ylipäätänsä sitoudutaan sen tuomiin vaatimuksiin. Jos tulee retkahduksia, ei jäädä niihin makaamaan - vaan jatketaan siihen mihin aiemmin jäätiin. Ei anneta periksi. Tehdään se, mitä me itseltämme odotamme ja haluamme, hiotaan ruostumaton asenne omaa treenaamista kohtaan. Ei vaadita tuloksia hetkessä, vaan annetaan itsellemme aikaa. Nautitaan niistä pienistäkin tuloksista joita saavutamme ja ollaan niistä iloisia. Tiedostetaan ne haasteet omassa arjessa, jonka kautta voidaan vaikuttaa niiden onnistumiselle. Pidetään se asenne mikä meillä on - eikä anneta muiden horjuttaa sitä.

Kolmantena: Liian vähän ruokaa.
Treenatessa kulutetaan hirmuisesti energiaa, joten yhtä tärkeää kuin treenaaminen on myös lihaskasvua ajatellen energiavarastoiden täyttäminen. Riippuen omista tavoitteistasi on tärkeää syödä riittävästi,terveellisesti ja monipuolisesti. Kuitenkin on hyvä huomioida mikäli paino junnaa paikallaan, onko energianmäärä kohdallaan. Tarpeen mukaan voit lisätä tai vähentää energiamäärääsi riippuen siitä, onko tavoitteenasi painonlasku vai lihaskasvun lisääminen. Miksi taas treenin jälkeen on tärkeää nauttia riittävästi energiaa johtuu siitä, että elimistö kykenee tämän avulla korjaamaan treenin vaurioittamia lihaksia, täydentämään tyhjentyneet energiavarastot ja tasoittamaan nestevajeen. Palautumisen käynnistymisen kannalta olisi tärkeää saada jotain palauttavaa ravintoa puolentunnin sisään sitten raskaan treenin lopettamisen.

Neljäntenä: Liian vähän / liian paljon painoa treenatessa.
Pitkät ja kevyet sarjat kehittävät erityisesti lihaskestävyyttä, kun taas lyhyet ja raskailla painoilla tehtävät liikkeet saavat paremmin lihasvoiman aktivoitua. Lihas tarvitsee riittävästi ärsykettä kehittyäkseen. Liikkeet eivät missään nimessä saisi olla helposti tehtävissä, vaan niiden tulisi tuntua raskaalta työtä tekevälle lihakselle. Vastakohtana tällekin liian paljon painoa, jolloin taas lihasryhmä jolle harjoitusta tehdään ei jaksa ottaa vastaan liiallista ärsykettä ja alkaa käyttää myös muita lihaksia ja kehon osia. Tällöin kyseiselle lihakselle tarkoitettu liike ei välttämättä kehitykään haluamallasi tavalla, vaan saa aikaan kipua ja kiristystä eri lihasryhmien avulla. Tällöin myös riski lihastulehduksille ja loukkaantumisille kasvaa huomattavasti. Malttakaamme siis hieman aina painojen lisäysten kanssa suorittamalla se oikean tekniikan turvin.

Viidentenä: Pakonomaisesti suoritetut sinnepäin treenit.
Keskitytään siihen treeniin ja lihasryhmään, joita sinä päivänä on tarkoituksena harjoittaa. Ei seurailla muiden treenejä tai puheita, jätetä osaa treenistä tekemättä taikka vain käydä salilla käymisen ilosta - vaan käytetään todella se treeniaika siellä tehokkaaseen harjoitteluun. Se salilla käyminen itsessään kun ei meidän treenituloksia kehitä, vaan todella se siellä tehty treeni.

SATU
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti